Edvard Munch shkroi një mesazh të fshehur në 'The Scream'

Mesazhi i fshehur në pikturën e famshme të Edvard Munch "The Scream" u shkrua nga vetë artisti, i cili ë shtë   gjetur një hetim i ri i veprës, duke zgjidhur përfundimisht një nga misteret më të qëndrueshme të artit modern.

Mesazhi "Mund të jetë pikturuar vetëm nga një i çmendur", i gdhendur dhe mezi i dukshëm në këndin e sipërm të majtë të pikturës, ka qenë objekt debati për dekada dhe besohej gjerësisht se ishte një akt vandalizmi nga një shikues të pjesës.

Por hulumtimi i gjerë nga Muzeu Kombëtar i Norvegjisë ka zbuluar se Munch e shkroi vetë frazën.

Kryevepra ekspresioniste është një nga veprat më të famshme të kohëve moderne, e paralajmëruar si një përshkrim i përjetshëm i ankthit njerëzor.

"Në një natë diskutimi në Shoqatën e Studentëve, ku Munch besohet të ketë qenë i pranishëm, studenti i ri i mjekësisë Johan Scharffenberg vuri në dyshim shëndetin mendor të Munch duke pretenduar se pikturat e tij vërtetuan se ai nuk kishte mendje të shëndoshë", tha muzeu. "Është e mundshme që Munch të ketë shtuar mbishkrimin në 1895, ose pak më vonë në përgjigje të gjykimit mbi punën e tij."

"Britma" kuptohet se është frymëzuar nga një shëtitje që Munch bëri nëpër qytet ndërsa ishte në gjendje të shqetësimit mendor dhe fizik.

Etiketim

Art dhe Kultur