Britani e Madhe: Një meteorit i rrallë mund të përmbajë përbërës për jetën

Një top i zjarrtë, që ndriçoi qiellin në Britaninë e Madhe dhe Evropën Veriore, më 28 Shkurt ishte një lloj jashtëzakonisht i rrallë meteoriti, fragmentet e të cilit u zbuluan në një rrugëkalim në Cotswolds dhe që mund të japin përgjigje pyetjeve lidhur me historinë e hershme të sistemit diellor dhe jetën në Tokë.

Rreth 300 gramë meteorit u morën nga qyteti Gloucestershire në Winchcombe nga shkencëtarët, të cilët u shprehën se shkëmbi ishte formuar nga kondrite karboni. Substanca është një nga materialet më primitive dhe të pacënuara në sistemin diellor dhe njihet për përmbajtjen e materialeve organike dhe aminoacide, përbërës për jetën.

Meteorit

Muzeu i Historisë Natyrore në Londër bëri të ditur se fragmentet u morën në gjendje shumë të mirë dhe shumë shpejt pas rënies së meteoritit saqë ato mund të krahasohen me mostrat e shkëmbinjve të marra nga misionet hapësinore, si në cilësi ashtu edhe në sasi. Topi i zjarrtë u pa nga mijëra dëshmitarë okularë në të gjithë Britaninë e Madhe dhe Evropën Veriore rreth orës 21:54 pasdite, lokale më 28 Shkurt.

Trupi hapësinor po udhëtonte me rreth 14 kilometra në sekondë, para se të godiste atmosferën e Tokës dhe të binte në një rrugë në Winchcombe. “Meteoritet janë shumë më të vjetër se çdo shkëmb në Tokë. Ata zakonisht udhëtojnë për mijëra vjet nëpër hapësirë ​​para se të bien në planetin tonë”, theksoi muzeu.

Ndërkohë, që një tjetër trup qellor është vëzhguar duke udhëtuar me rreth 42,000 milje në orë mbi qiellin e Vermontit verior dhe në Kanada, të Dielën në mbrëmje. NASA Meteor Watch njoftoi se më tepër se 100 persona vështruan meteorin rreth orës 17:38 pasdite me orën lokale.

˝Meteori u pa duke udhëtuar në verilindje përmes 33 miljeve nga Mount Mansfield State Forest në Beach Hill në Orleans County në jug të Newport˝, theksuan burime zyrtare. NASA Meteor Watch bëri të ditur se objekti ka të ngjarë të ishte një fragment i një asteroidi. "Trupi hapësinor u copëtua duke prodhuar një valë presioni, që tronditi ndërtesat", shtoi agjencia.

meteor