Covid-19: Disa shtete evropiane ndalojnë përdorimin e vaksinës AstraZeneca

Danimarka, Islanda dhe Norvegjia kanë pezulluar përdorimin e vaksinës Oxford-AstraZeneca kundër Covid-19, ndërsa rregullatori i ilaçeve të Bashkimit Evropian është duke hetuar nëse vaksina mund të lidhet me një numër raportesh të mpiksjeve të gjakut. Danimarka njoftoi një pezullim dy-javor pas një numri raportesh të mpiksjeve të gjakut në vend duke përfshirë edhe një rast fatal. Islanda dhe Norvegjia ndoqën këtë shembull, por nuk dhanë sqarime se sa do të zgjasnin pezullimet e tyre. 

Ministri danez i Shëndetësisë Magnus Heunicke njofoi se pezullimi ishte një "masë paraprake", duke theksuar se nuk ishte e mundur ende të nxirren përfundime. "Ne veprojmë herët, duhet të hetohet plotësisht", deklaroi ai. Autoriteti Shëndetësor danez gjithashtu theksoi se vendimi ishte i përkohshëm.

Vaksina

"Ne jemi në mes të shtrirjes më të madhe dhe më të rëndësishme të vaksinimit në historinë e Danimarkës. Tani për tani na duhen të gjitha vaksinat që mund të marrim. Prandaj, vendosja e një prej vaksinave në pezullim nuk është një vendim i lehtë. Por pikërisht sepse vaksinojmë kaq shumë, ne gjithashtu duhet të përgjigjemi me kujdes në kohë kur ka njohuri për efekte të mundshme anësore serioze. Ne duhet ta sqarojmë këtë para se të vazhdojmë të përdorim vaksinën nga AstraZeneca", u shpreh Søren Brostrøm, drejtor i Bordit Kombëtar të Shëndetësisë.

"Është e rëndësishme të theksohet se ne nuk kemi hequr dorë nga vaksina AstraZeneca, por që po e vendosim atë në pritje. Ka prova të mira se vaksina është edhe e sigurt dhe efektive. Por si ne ashtu edhe Agjencia Daneze e Barnave duhet të reagojmë për raportet e efekteve anësore të mundshme serioze, si nga Danimarka dhe vendet e tjera evropiane. Kjo tregon se sistemi i monitorimit funksionon", theksoi ai.

Kjartan Njálsson, ndihmës i drejtorit të shëndetit në Islandë, shtoi se megjithëse nuk kishte raportime të pacientëve, të cilët kishin mpiksje të gjakut në vend, ata ishin duke pritur për këshilla nga Agjencia Evropiane e Barnave (EMA). "Theshtë mungesa e të dhënave tani na shqetëson", shtoi ai.

Vaksina