Një meteorit shpërtheu në ajër mbi Antarktidë 430,000 vjet më parë

Grimca të vogla të gjetura nga maja e një mali në Antarktidë janë të dhënat se një meteorit ka shpërthyer në qiell 430,000 vjet më parë duke i shoqëruar me një top zjarri me material jashtëtokësor, që ka avulluar në sipërfaqen e akullt, sipas një studimi të ri. Një dukuri e tillë mendohet të ndodhë më shpesh sesa meteorët në rënie ose asteroidët shumë më të mëdhenj, që lënë kratere në tokë, i tillë ishte ai që vrau dinosaurët 66 milionë vjet më parë. Sidoqoftë, identifikimi i këtyre shkëmbinjve hapësinorë është shumë më i vështirë sepse ato lënë pak gjurmë në të dhënat gjeologjike.

Meteor

"Asteroidët duhet të jenë mjaft masivë për ta kaluar atmosferën dhe për të arritur në tokë me shpejtësi të mjaftueshme për të formuar një krater. Objekte më të vogla, që janë shumë më të bollshme, shpërthejnë në atmosferë dhe nuk formojnë një krater", deklaroi Mark Boslough, një studiues në Universitetin e New Mexico. Matthias van Ginneken, një bashkëpunëtor kërkimor nga Shkolla e Shkencave Fizike në Universitetin e Kentit, mblodhi 17 grimca të zeza të errëta të gjitha më të vogla se 1 milimetër dhe të padukshme me sy, ndërsa ishte në një ekspeditë në Malet, në lindje të Antarktidës.

"Së pari vura re se disa prej tyre dukeshin sikur ishin mbërthyer së bashku, gjë që do të duhej të kishte ndodhur, kur ishin të shkrirë. Kjo do të thotë që shumë prej tyre bashkëvepruan me njëri-tjetrin, kur ishin në një temperaturë shumë të lartë. E vetmja mënyrë e arsyeshme për të shpjeguar këtë ishte një ndikim i madh", theksoi van Ginneken, autori kryesor i studimit.

Meteorit