Kina dhe SH.B.A. zotohen për angazhimin për ndryshimin e klimës

Kina dhe SH.B.A. thonë se janë të përkushtuara për të punuar së bashku dhe me vendet e tjera në trajtimin e ndryshimeve klimatike.Kjo vjen pas disa takimeve midis të dërguarit kinez të klimës Xie Zhenhua dhe homologut të tij amerikan John Kerry në Shangai javën e kaluar.Ata të dy ranë dakord mbi veprime të mëtejshme specifike për të ulur emetimet, konfirmoi një deklaratë e përbashkët të Dielën.

An officer wears a mask in Beijing

Presidenti i SHBA Joe Biden po zhvillon një samit virtual të klimës këtë javë, të cilin Kina thotë se po e pret me padurim.Megjithatë nuk dihet ende nëse Presidenti kinez Xi Jinping do të bashkohet me udhëheqësit botërorë të cilët janë zotuar të marrin pjesë."Shtetet e Bashkuara dhe Kina janë të angazhuara për të bashkëpunuar me njëri-tjetrin dhe me vendet e tjera për të trajtuar krizën e klimës, e cila duhet të adresohet me seriozitetin dhe urgjencën që ajo kërkon," tha deklarata.

Ai shtoi se të dy kombet do të vazhdojnë të diskutojnë "veprime konkrete në vitet 2020 për të zvogëluar emetimet që synojnë mbajtjen e kufijve të temperaturës në përputhje me Marrëveshjen e Parisit".Të dy kombet gjithashtu ranë dakord të ndihmojnë vendet në zhvillim të financojnë një kalim në energjinë me karbon të ulët.Li Shuo, këshilltar i vjetër për klimën për grupin mjedisor Greenpeace, e përshkroi deklaratën si "pozitive"."Ai dërgon një mesazh shumë të qartë se mbi këtë çështje të veçantë (Kina dhe Shtetet e Bashkuara) do të bashkëpunojnë. Para takimeve në Shangai ky nuk ishte një mesazh që ne mund të supozonim," i tha Z. Li agjencisë së lajmeve Reuters.