A do të ketë sukses opozita ndaj Edi Ramës në zgjedhjet e 25 Prillit?

Zgjedhjet parlamentare në Shqipëri do të zhvillohen ditën e Dielë, më 25 Prill. Zgjedhjet do të jenë shumë të tensionuara, jo vetëm për shkak të krizës së thellë ekonomike dhe pandemisë së virusit Covid-19, por edhe për shkak të sundimit tetë-vjeçar të Kryeministrit autokratik Edi Rama, partia e të cilit, PS kontrollon vendin në të gjitha nivelet, nga qeveria dhe parlamenti në nivelin e komunave, zbatimin e ligjit dhe "institucionet e pavarura".

Kjo është për shkak të legjislacionit të ndryshuar zgjedhor të zbatuar nga qeveria e Kryeministrit Rama. Sundimi autokratik i Kryeministrit Rama gjithashtu nuk e ka vendosur Shqipërinë në rrugën e duhur drejt Bashkimit Evropian.

Parti

Por pas tetë vjetësh në pushtet, popullariteti i Ramës dhe partisë së tij është shumë i ulët. Rezultatet e një sondazhi, që përfshin katër partitë kryesore: Partia Socialiste (PS) e Kryeministrit Rama, Partia Demokratike (PD) e Lulzim Bashës, Lëvizja Socialiste për Integrim (LSI) e Monika Kryemadhit dhe Partia Social Demokratike (PSD) e Tom Doshit parashikojnë ndarjen vijuese të deputetëve në dymbëdhjetë zona elektorale:

 • Rajoni i Shkodrës          PS 3, PD 6, LSI 1, PSD 1
 • Rajoni i Kukësit            PS 1, PD 2
 • Rajoni i Lezhës             PS 2, PD 3, LSI 2
 • Rajoni i Dibrës              PS 2, PD 3, LSI 1
 • Rajoni i Tiranës             PS 16, PD 14, LSI 7, PSD 1
 • Rajoni i Durrësit            PS 6, PD 7, LSI 2
 • Rajoni i Elbasanit          PS 6, PD 6, LSI 2
 • Rajoni i Korçës              PS 4, PD 4, LSI 3
 • Rajoni i Fierit                 PS 8, PD 5, LSI 3
 • Rajoni i Beratit               PS 3, PD 2, LSI 2
 • Rajoni i Vlorës               PS 7, PD 4, LSI 1
 • Rajoni i Gjirokastrës      PS 2, PD 1, LSI 1

Ndërsa rezultatet e sondazhit tregojnë se asnjë parti nuk do të marrë një shumicë absolute, por ka një mundësi që partitë e opozitës PD dhe LSI të formojnë një qeveri koalicioni pas zgjedhjeve.

Parti