Afganistan: Si mund ta luftojë Perëndimi terrorizmin pasi të largohet?

Forcat luftarake të SH.B.A., Britanike dhe NATO po largohen nga Afganistani këtë verë.  Talibanët po forcohen nga dita në ditë ndërsa al-Kaeda dhe grupet e Shtetit Islamik po kryejnë sulme gjithnjë e më të pacipa.  Atëherë, si mund të përmbahen tani që Perëndimi nuk do të ketë më burime ushtarake në vend? Zyrtarët e inteligjencës perëndimore besojnë se ata ende aspirojnë të kurdisin sulme terroriste ndërkombëtare nga vendet e tyre afgane, ashtu si bëri Osama Bin Laden më 11 shtator. 

Afganistan

Është  një problem që po fillon të shqetësojë shefat e politikës në Mbretërinë e Bashkuar ndërsa afati i datës 11 Shtator për tërheqjen e Presidentit të SHBA Joe Biden po afrohet. Siç tha kohët e fundit shefi i shtabit britanik të mbrojtjes, gjenerali Sir Nick Carter: "Ky nuk ishte rezultati për të cilin kishim shpresuar."  Tani ekziston një rrezik serioz që fitimet e bëra në luftën kundër terrorizmit gjatë 20 viteve të fundit, me kosto të madhe, mund të zhbëhen ndërsa e ardhmja e Afganistanit merr një kthesë të pasigurt. Pra, si do të duket kundër-terrorizmi perëndimor në Afganistan në praktikë pas shtatorit?