Kryeministri Rama i bën thirrje BE-së për organizimin e konferencës së parë ndërqeveritare

Kryeministri Edi Rama u paraqit të enjten në një konferencë të përbashkët shtypi me Ministrin gjerman të Shtetit për Çështjet Evropiane, Michael Roth, ku theksoi se Shqipëria i ka bërë të gjitha detyrat e shtëpisë për hapjen e negociatave me Bashkimin Evropian. Gjatë fjalimit të tij, Kreu i Qeverisë Shqiptare theksoi se BE-ja duhet të zbatojë vendimin, që ka marrë duke miratuar kornizën negociuese dhe duke organizuar konferencën e parë ndërqeveritare. Sidoqoftë, Rama vuri në dukje një problem që ka penguar mbajtjen e konferencës së parë ndërqeveritare, siç është konflikti mes Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë.

Rama

Këta të fundit janë nxitur vazhdimisht të gjejnë një kompromis mbi çështjet dypalëshe në pritje për të shmangur shtyrjen e procesit të pranimit më tej. “Kam nderin të mirëpres sot një mik të dashur të Shqipërisë dhe shqiptarëve dhe një avokat të udhëtimeve evropiane në të gjithë rajonin tonë duke përfshirë Shqipërinë, Ministrin gjerman të Shtetit për Çështjet Evropiane. Të gjithë e dimë se kjo vizitë përkon me një kohë në prag të një takimi tjetër të Këshillit Evropian për një vendimmarrje të rëndësishme lidhur me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut", deklaroi Rama.

Ministri

"Sot, nuk janë të vetmit, por edhe ata që dje, nëse menduan se Shqipëria nuk ka bërë të gjitha detyrat. Dhe miratimi i kornizës negociuese bazuar në vendimin e marrë për të hapur negociatat nga KE dhe për të mbajtur konferencën para-ndërqeveritare është thjesht një çështje e brendshme e Këshillit Evropian. Në një moment kur, përtej faktit duket se ka një trend më pozitiv se kurrë brenda, BE-ja përballet me një surprizë tjetër nga bota e Ballkanit, lidhur me ngërçin e Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë", theksoi ai.