Ministrja Xhaçka në Këshillin e Sigurimit të OKB-së në New York

Ministrja për Evropën dhe Punët e Jashtme, Olta Xhaçka po zhvillon një vizitë pune në New York për disa ditë para votimit të kandidaturës së Shqipërisë në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara si anëtare jo e përhershme e Këshillit të Sigurimit. Ministrja e Shqipërisë do të zhvillojë takim të enjten me përfaqësuesit e përhershëm të Francës dhe Kinës dhe me 5 anëtarët e përhershëm të OKB-së. Gjatë kësaj vizite ajo u prit nga përfaqësuesit e përhershëm të 5 shteteve anëtare me të drejtë vetoje në Këshillin e Sigurimit.

Xhacka

Ministrja Xhaçka zhvilloi një takim virtual me Përfaqësuesen e Përhershme të Shteteve të Bashkuara të Amerikës në OKB, Linda Thomas Greenfield, e cila ishte për një vizitë pune në Uashington, me Përfaqësuesen e Përhershme në OKB të Britanisë së Madhe, Barbara Woodward dhe me atë të Rusisë, Vasili Nebenzya. Për më tepër, Xhaçka informoi bashkëbiseduesit se Axhenda për Gratë, Paqja dhe Siguria, të drejtat e njeriut, lufta kundër ekstremizmit të dhunshëm, ndryshimi i klimës dhe ndikimi negativ në çështjet e sigurisë, si dhe metodat e punës së Këshillit të Sigurimit do të jenë përparësitë e punës së Shqipërisë, që pasqyrojnë gjithashtu përparësitë e OKB-së. “Pritjet janë modeste, por ambiciet janë të mëdha. Shpresojmë që vendi të sjellë një kontribut pozitiv në diskutimet e Këshillit të Sigurimit”, deklaroi Xhaçka.

Xhacka

Një vëmendje e veçantë gjatë axhendës së kryediplomates shqiptare iu kushtua grave ambasadore, me të cilat Ministrja Xhaçka ndau pikëpamjet e saj mbi përparësinë kryesore të Shqipërisë: gratë, paqen dhe sigurinë. Grupi Lindor, i cili gjithashtu përfshin Shqipërinë, ka pranuar që vendi të jetë kandidati i vetëm i këtij rajoni si një anëtar jo i përhershëm i Këshillit për periudhën 2022-2023 duke e bërë të sigurtë zgjedhjen e tij në këtë detyrë. "Konsensusi i qartë në parim ndaj kësaj kandidature është një shprehje e pritjes që Shqipëria mund të luajë një rol konstruktiv dhe do të ndihmojë në gjetjen e ekuilibrave në një Këshill me pozicione të ndara", theksoi ministrja gjatë takimeve me përfaqësuesit e vendeve të mësipërme.

Etiketim

New York Xhaçka OKB