Ulet kufiri minimal i pikëve të provimit të matematikës në Maturën shtetërore pas protestave

Qendra Shqiptare e Shërbimeve Arsimore ka publikuar të martën në faqen e saj zyrtare vendimin për uljen e kufirit minimal të pikëve për secilën klasë për provimin e Matematikës në Maturën Shtetërore. Vendimi erdhi pas deklaratës së Ministres së Arsimit, Evis Kushi pas protestave të studentëve të shkollave të mesme për tezën e Matematikës. Studentët pretenduan se ishte e vështirë. Ata kërkuan kështu uljen e pragut të pikëve. Më herët sot, maturantët iu nënshtruan provimit përfundimtar duke hequr dorë nga bojkoti, për të cilin kishin kërcënuar nëse kërkesa e tyre nuk plotësohej.

Protesta

Komiteti Shtetëror i Maturës 2021 i krijuar me urdhrin nr. 325 datë 03.11.2020 "për krijimin e Komitetit të Maturës Shtetërore 2021" diskutoi provimin e matematikës të zhvilluar më 11.06.2021 për të cilin anëtarët dolën në vendimin se:

  1. Krijimi i një grupi të pavarur pune me ekspertë në fushën e matematikës, mësues me përvojë dhe të diplomuar për të analizuar në detaje dhe vlerësuar me shumë kujdes çdo pyetje në provë, pajtueshmërinë me programin, saktësinë shkencore dhe nivelin e vështirësisë.
  2. Të merret në konsideratë plotësimi i kërkesës së maturantëve për uljen e kufirit minimal të pikëve për secilën klasë, sipas rekomandimeve të grupit të punës bazuar në shqetësimet e paraqitura të studentëve, mësuesve dhe prindërve duke marrë parasysh situatën e vitit anormal dhe të vështirë shkollor për shkak të pandemisë.
  3. Komiteti Shtetëror i Maturës duhet të përgatisë një analizë të thelluar për të identifikuar të gjitha problemet e mundshme dhe rishikimin e plotë të të gjithë procesit të maturës, aktet rregullatore për këtë proces dhe administrimin e tij.

Protesta