Ndërtuesit zbulojnë një sasi prej 239 monedha ari me vlerë deri në 356,000 dollarë

Ndërtuesit kanë zbuluar një sasi prej 239 monedha ari në një ndërtesë, në veriperëndim të Francës, me një vlerë prej rreth 300,000 euro, që pritet të dalë në ankand më vonë gjatë këtij muaji. Tre punëtorët e zbuluan thesarin, ndërsa punonin për restaurimin e një banese në Plozevet, Bretanjë, në zonën bregdetare të Bigouden, në vitin 2019, sipas një njoftimi për shtyp nga shitësit e ankandeve Deloys përpara shitjes. Prona ishte blerë nga një çift në vitin 2012.

Ndërtuesit gjetën një kuti metalike të vendosur brenda një muri, që kishte monedha ari brenda. Vetëm disa ditë më vonë, ata vunë re një çantë, që përmbante monedha të tjera. Të 239 monedhat u prenë gjatë mbretërimit të Luigjit XIII dhe Luigjit XIV, sipas Shërbimit Arkeologjik ​​Rajonal në Francë, që vërtetoi, analizoi dhe hulumtoi monedhat.

Më e vjetra prej tyre daton në vitin 1638 dhe më e reja daton në vitin 1692. Ka disa monedha veçanërisht të rralla në koleksion duke përfshirë Luigjin e Artë me Templar Kryq dhe Luigjin XIV nga Atelier de Dijon, që ka një vlerë prej 15,000 euro. Vetë rezidenca u ndërtua në shekullin e XIII-të dhe do të ishte në pronësi të një familjeje tregtarësh ose fermerëve të pasur, me identitetin e banorëve të fundit të njohur, që rrjedhin nga shekulli i XVIII-të.